Belastingen in Accountable
Dien je aangifte in bij de overheid
Hoe dien ik een bijzondere btw-aangifte of een aangifte 629 in?
Hoe dien ik een bijzondere btw-aangifte of een aangifte 629 in?

Relevant als je vrijgesteld bent van btw en per ongeluk iets gekocht hebt aan 0% btw!

Isabel Senden avatar
Geschreven door Isabel Senden
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waar gaat het over?

Je hebt onlangs een aankoop gedaan bij een leverancier in een ander EU-land en op de factuur staat geen btw?

Dat komt omdat het gefactureerd is onder de verleggingsregeling: je hebt je btw-nummer doorgegeven aan je leverancier, die niet wist dat je niet btw-plichtig bent.

In dit geval is de btw verschuldigd aan de Belgische belastingdienst.Je moet de btw aangeven in een speciale btw-aangifte 629 en het bedrag afdragen aan de staat.

πŸ’‘ Pro tip

Als je de volgende keer iets koopt in de EU, koop dan als particulier en geef je btw-nummer niet door, zodat de leverancier je btw in rekening kan brengen.

Stap 1: Genereer de btw-aangifte vanuit de app

Wanneer je aankopen codeert als "verlegde btw", zal de app automatisch de belastingaangifte voor je voorbereiden.

In je belastingscherm vind je het item "Speciale btw":

Klik bij het openen van het belastingitem op Volgende of ga naar stap 1: btw indienen

Klik vervolgens, nadat alles correct is, op "Download (.xml)" en sla het bestand op je computer op.

Stap 2: Indienen op Intervat

• Identify on Intervat

• Selecteer "in je eigen naam".

• Ga naar het Dashboard en upload het .XML-bestand in het rechterdeel van het scherm en klik op Doorgaan

• De aangifte valideren.

Vragen? Twijfel niet om een berichtje te sturen!