Teruggave buitenlandse btw

Hoe kan je buitenlandse btw terugvragen? Hoe kan je een btw-teruggave indienen?

Agata avatar
Geschreven door Agata
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een aankoop bij een Europese leverancier wordt belast met het lokale btw-tarief van deze leverancier (bv. kosten die je maakt voor benzine in het buitenland voor jouw werk). Meestal krijg je deze btw niet terug. Toch kan je online via Intervat de buitenlandse btw terugvragen door een aangifte in te vullen voor de btw-teruggave.
De aanvraag voor de buitenlandse btw-teruggave is niet opgenomen in de Accountable app.

Let op: Als je een buitenlandse btw-teruggave aanvraagt, moet je in de app het bedrag van de uitgave exclusief btw invoeren.

Hou deze informatie in het achterhoofd wanneer je een aanvraag indient voor de btw-teruggave:

• Er kunnen max. 5 aanvragen worden ingediend binnen het kalenderjaar;

• Indien de aanvraag betrekking heeft op een periode van 3 maanden is het minimumbedrag 400€ per lidstaat;

• Indien de aanvraag betrekking heeft op een periode van één kalenderjaar is het minimumbedrag 50€ per lidstaat;

• Indien het terug te betalen saldo na behandeling van de aanvraag minder dan 50 euro bedraagt, vindt er geen terugbetaling plaats;

• De terugbetaling wordt uitgevoerd door de betrokken lidstaat;

• De belastingdienst stuurt het verzoek door naar de belastingdienst van het betrokken land. Deze beschikt over 4 maanden (vanaf de ontvangst van het verzoek) om een beslissing te nemen. Deze termijn kan worden verlengd tot 6 of 8 maanden indien aanvullende informatie verzocht wordt;

• Zodra de beslissing is genomen (en indien deze positief is), wordt het bedrag binnen 10 werkdagen terugbetaald.

Wanneer kan je het aanvragen?

Je kunt tot 30 september van het volgende jaar de btw terugvragen.

In welk land kun je buitenlandse btw terugvragen?

• Als je als Belgische belastingplichtige kosten hebt gemaakt in andere EU-lidstaten (bv. hotelkosten, brandstofkosten) en jouw onderneming is niet geregistreerd bij de btw-administratie van dat land, dan moet je een verzoek voor teruggave indienen via de Belgische Intervat-website.

• Als jij of jouw onderneming als Belgische belastingplichtige goederen hebt aangekocht voor wederverkoop in andere EU-lidstaten. Dan moet uw onderneming zich inschrijven bij de btw-administratie van de andere lidstaat in kwestie. In dat geval moet u uw btw-teruggave terugvorderen op basis van de btw-aangifte van hetzelfde land en niet van België.

Hoe?

Je moet alle relevante gegevens op Intervat indienen. Dat kan op twee manieren:

• Per bestand (XML), alleen aan te raden als je een boekhoudprogramma hebt, en je dat bestand van daaruit hebt geëxporteerd. In dat geval hoeft je alleen een bestand (XML) in jouw programma op te nemen;

• In het scherm, aan te raden als je geen boekhoudprogramma heeft. Je voert de gegevens rechtstreeks in op Intervat in de vereiste velden in.

Om de stappen van aanpak door te nemen in detail, verwijzen wij je door naar de officiële bron.

De teruggave van BTW buiten de Europese Unie:

Je moet hiervoor contact opnemen met de betrokken buitenlandse administratie.
In principe kan je formulier 803 gebruiken.