Wat je moet weten over offertes

Een offerte en een factuur zijn twee verschillende documenten, maar beide zijn een must om ervoor te zorgen dat je nauwkeurig wordt betaald.

Agata avatar
Geschreven door Agata
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je staat dus op het punt om aan een nieuw project voor een klant te beginnen? Voordat u aan de slag gaat, is een offerte aan te raden. Hierin worden de kosten van een project of klus gespecificeerd. Je klanten informeren over de kosten van de diensten die ze nodig hebben is een must om ervoor te zorgen dat jij en je klant op één lijn zitten.

Wettelijke verplichtingen en nuttige tips

Wat maakt een goede offerte?

Klanten waarderen het wanneer je eerlijk bent over je prijzen, ongeacht het soort bedrijf dat je runt. Het bouwt professionaliteit en vertrouwen op tussen het bedrijf en de klant, wat kan leiden tot aanbevelingen.

Een offerte is meer dan een ruwe schatting. Nadat je de locatie hebt bezocht of met de klant hebt gesproken over zijn projectvereisten, wordt een offerte opgesteld. Deze omvat de exacte materiaalprijzen, evenals arbeidskosten, belastingen en eventuele kortingen.

Een formele offerte, die altijd in schrift moet staan, moet het volgende bevatten:

• Company branding met jouw logo en contactgegevens.

• Een gedetailleerde lijst van de producten en diensten waar de consument om gevraagd heeft.

• Aanvullende alternatieven om de koper te wijzen op beschikbare artikelen

• Een documentdatum en een vervaldatum

Hoe maak je offertes in Accountable?

Wil je geen fouten maken? Met Accountable maak je eenvoudig een goede offerte voor je klanten. Met een paar knoppen maak je dan eenvoudig een gepersonaliseerde offerte:

1. Klik in het inkomstenscherm op "Een offerte maken" om een nieuwe offerte te beginnen.

2. Voeg alle nodige informatie toe (klantgegevens, beschrijving van de artikelen - categorie - prijzen)

3. Download de offerte in .PDF

4. Stuur de offerte naar uw klant via het communicatiemiddel van uw voorkeur

Een offerte maken via web

Een offerte maken met de app

Het is ook mogelijk een nieuwe offerte te maken van een andere bestaande offerte, door deze te dupliceren (vanaf mobiel).

Hoe kan ik de status van mijn offertes volgen?

Als je veel budgettaire offertes naar klanten stuurt, kan je hun status opvolgen.

Vanuit het inkomstenscherm klikt u op het tabblad "offertes" om toegang te krijgen tot al uw offertes. Je kunt elke offerte openen en een status toekennen: Niet verstuurd, Verstuurd, Goedgekeurd, Afgekeurd.

In het scherm Inkomsten kun je gemakkelijk je offertes per status bekijken door filters te gebruiken.

Hoe een factuur maken van een aanvaarde offerte?

Nadat je klant de offerte heeft aanvaard, kun je daaruit gemakkelijk een factuur genereren:

• Open de offerte

• Klik op "Maak er een factuur van" -> er wordt automatisch een factuur gestart met de informatie uit de offerte

• De factuur opslaan om een .PDF te genereren en naar jouw klant te sturen

Merk op dat je slechts 1 factuur kunt maken van een offerte. Als je meerdere offertes nodig hebt (bv. betaling in 2 termijnen), kan je de eerste factuur dupliceren om een tweede aan te maken.

Veelgestelde vragen

• Wat zijn de gevolgen voor mijn belastingen? Offertes worden niet meegeteld voor boekhoudkundige of fiscale berekeningen

• Kan ik offertes gebruiken in het Free-plan? Ja, offertes zijn beschikbaar voor alle gebruikers zonder beperkingen, en worden niet meegeteld in de documentteller voor Free gebruikers.

• Kan ik mijn offertes gemaakt vanuit een andere software importeren? Nee, het is alleen mogelijk om offertes te maken vanuit Accountable