Alle collectiesStel je account in
Je eerste stappen in Accountable

Hier vind je de nodige stappen om je account correct in te stellen in de app.

Agata avatar
Geschreven door Agata
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Welkom bij Accountable! We zijn blij dat je erbij bent!

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen en vragen:

1. Algemene instellingen (belastinginstellingen, belastingnummers, startjaar)

2. Aanpassen van je vooruitbetalingen inkomstenbelasting

3. Toevoegen van je inkomsten en uitgaven

4. Blik werpen op je belastingverplichtingen

Algemene instellingen

De eerste belangrijke stap is om je instellingen te controleren. Dit is de basis om ervoor te zorgen dat al je belastingen correct worden berekend.

1. Klik linksonder op "Account";

2. Ga naar "Instellingen";

3. Selecteer "Belastingen" in de instellingen.

Je zult eerst moeten kiezen welke cijfers je wil gebruiken om je belastingen te berekenen. In principe worden hier de standaardinstellingen geselecteerd.

Het is echter beter om 'extrapolatie' aan te duiden omdat de berekening hier het nauwkeurigst is.

Wanneer je je registreert, gaat Accountable ervan uit dat de voorgaande belastingjaren zijn ingevuld. Als je nog steeds je belastingen voor een vorig jaar wilt doen, kun je hier het jaar kiezen.

De volgende stap is belangrijk, hier moet je je btw-status selecteren.

Ben je ....

• Onderworpen aan btw

• Vrijgesteld van btw

• Onder de btw-vrijstellingsregeling

❗️Als je als zelfstandige in bijberoep actief bent dan zul je jouw btw-frequentie moeten aanduiden. Dit doe je in je persoonlijke gegevens bij bedrijfsdetails. Vervolgens duid je aan of dit je hoofd- of nevenactiviteit is en pas je het aantal dagen aan.

Aanpassen van de vooruitbetalingen inkomstenbelasting

Het doel van vooruitbetaling van inkomstenbelasting is om 100% van je belasting vooruit te betalen om een belastingbonus te krijgen (of een boete te vermijden, afhankelijk van hoe je het bekijkt).

Je kunt geleidelijk betalen in 4 termijnen van 25%, of een hogere eerste vooruitbetaling doen in het eerste kwartaal.

Vooruitbetalingen zijn alleen optioneel voor de eerste 3 jaar van je freelance activiteit.

Hoe wordt het bedrag in de app berekend?

Standaard stelt de app een vooruitbetalingsbedrag voor op basis van het geschatte belastbare inkomen. Dit kan op 2 manieren:

automatische projectie op basis van gecodeerde inkomsten/uitgaven in de app

je kunt dit opheffen door je jaarlijks belastbaar inkomen handmatig in te voeren, zoals hieronder getoond

Zodra je alle vooruitbetalingen hebt ingevoerd, krijg je herinneringen voor elke vooruitbetaling in Accountable en de betalingsgegevens voor de bankoverschrijving.

Toevoegen van je inkomsten en uitgaven

Er zijn verschillende manieren om je inkomsten en uitgaven toe te voegen in Accountable.

Een nieuwe factuur maken

Je kunt al je facturen in Accountable maken en ze rechtstreeks naar je klant uitsturen. Hier vind je een heel artikel over het maken van facturen.

Via Drag & Drop in Accountable Web

Voor je bestaande verkoopfacturen:

1) Ga naar het inkomstenscherm;

2) Klik op de 3 bolletjes naast "+ creëer factuur";

3) Klik op "importeer factuur";

4) Sleep je bestaande facturen en valideer deze.

Voor je uitgaven:

1) Ga naar het uitgavenscherm;

2) Klik op "upload uitgave";

3) Sleep ze in het daarvoor bestemde veld en controleer deze.

Via email

Je kunt ook gewoon je bestaande facturen en bonnetjes direct doorsturen via e-mail.

Stuur je inkomsten simpelweg naar inkomsten@accountable.eu en je uitgaven naar kosten@accountable.eu. Vergeet deze zeker niet te controleren!

Het is belangrijk dat je de e-mails alleen verstuurt vanaf het e-mailadres waarmee je bent geregistreerd in Accountable. Anders kan de e-mail niet aan jouw account worden toegewezen.

Als je de e-mail vanuit een ander e-mailadres wilt verzenden, moet je dit als een "alias" instellen onder 'Instellingen > Persoonlijke gegevens'.

Handmatig

Een andere optie is om je facturen en uitgaven handmatig toe te voegen in Accountable door te klikken op '+ voeg een andere inkomst toe' in het inkomstenscherm

In je uitgavenscherm klik je op '+ voeg handmatig een uitgave toe' in de rechterbovenhoek.

Blik werpen op je belastingverplichtingen

Je kunt je belastingverplichtingen op elk gewenst moment bekijken onder "Belastingen". Als je niet alles ziet, klik dan op "laat alles van 202x zien" in de rechterbovenhoek.

Als je start in Accountable, gaan we ervan uit dat je eerdere verplichtingen zijn voldaan. Indien dit niet het geval is, ga dan als volgt te werk:

1) Klik op de drie puntjes rechtsboven de aangifte die je wilt ontgrendelen

2) Markeer het als "niet betaald" en "niet ingediend".

Nu kan je jouw belastingaangifte bewerken en (her)indienen.

Als je hierover nog vragen hebt, kan je altijd contact met ons opnemen.

We helpen je graag verder!