Alle collectiesJe verkoopfacturen maken en beheren
Facturen versturen via Peppol met Accountable πŸ“€

Gebruik Peppol met Accountable om je elektronische facturen (e-facturatie) veilig te verzenden en te beheren.

Sacha Ludwig avatar
Geschreven door Sacha Ludwig
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Peppol?

Peppol (Pan-European Public Procurement On-Line) is een gestandaardiseerd netwerk voor de veilige uitwisseling van elektronische documenten, zoals facturen, tussen bedrijven en overheidsinstanties in Europa. Het vereenvoudigt en standaardiseert het e-facturatieproces, wat vooral handig is voor B2B- en B2G-transacties (Business-to-Government), met name bij grensoverschrijdende transacties.

Hoe gebruik je Peppol met Accountable

Met Accountable kun je eenvoudig je facturen via Peppol verzenden. Volg deze stappen om deze functie te gebruiken:

1. Registreren op het Peppol-systeem

Voordat je facturen via Peppol kunt verzenden, is het essentieel om je te registreren op het Peppol-netwerk. Dit zorgt ervoor dat je een unieke Peppol-ID ontvangt, die nodig is voor het verzenden en ontvangen van documenten via dit systeem.

Meestal gebeurt deze registratie via een geaccrediteerde Peppol-dienstverlener.

Als je al geregistreerd bent op het Peppol-systeem, hoef je je niet opnieuw te registreren.

In de Accountable-app kun je je registreren via de Instellingen of vanuit de facturatiefunctie (onder Inkomen).

Via Instellingen

1. In Instellingen, ga naar Peppol.

Web

Mobiel

2. Klik op Start registratie.

Web

Mobiel

3. Vul het formulier in en klik op Opslaan.

Web

Mobiel

4. Wacht terwijl je registratie wordt voltooid.

5. Zodra de status verandert naar Actief, kun je beginnen met het verzenden van facturen via Peppol.

Via de facturatiefunctie

Klik op Registreren' om doorgestuurd te worden naar het registratieformulier en volg de bovenstaande stappen.

2. Een factuur maken en verzenden via Peppol met Accountable

1. Ga naar Inkomen in je Accountable-app.

2. Klik op Maak een factuur om je factuur aan te maken.

3. Vul de benodigde informatie in en klik op Doorgaan.

4. Wanneer je klaar bent om de factuur te verzenden, klik op Opslaan en voorbereiden om te verzenden.

5. Activeer het verzenden via Peppol door op de overeenkomstige knop te klikken.

Let op: Zorg ervoor dat je klant ook geregistreerd is op het Peppol-netwerk. Anders kunnen ze de factuur niet via dit kanaal ontvangen.

3. Controleer of de factuur is verzonden via Peppol
​

Zodra je factuur is verzonden, kun je de status rechtstreeks in je Accountable-app controleren. Als deze succesvol is verzonden via Peppol, wordt dit aangegeven in de factuurgeschiedenis.

Peppol-instellingen beheren in Accountable

Controleer je registratiegegevens

In je Instellingen kun je de informatie controleren die je hebt opgegeven bij de registratie voor Peppol.

Uitschrijven van het Peppol-netwerk

Als je Peppol niet langer nodig hebt om je facturen te verzenden, kun je je uitschrijven van het netwerk via je Accountable-instellingen. Uitschrijven is direct, maar zorg ervoor dat je geen openstaande facturen hebt voordat je dit doet.

Opnieuw registreren bij gegevenswijzigingen

Als je na registratie bij Peppol belangrijke gegevens wijzigt (zoals je bedrijfsnaam of btw-nummer), moet je je uitschrijven en opnieuw registreren bij het netwerk.

Veelgestelde vragen

V: Mijn klant is niet geregistreerd op Peppol. Kan ik hem toch een factuur sturen via dit netwerk?
​A: Nee, beide partijen moeten geregistreerd zijn op het Peppol-netwerk om de factuur te kunnen verzenden. Als je klant niet geregistreerd is, moet je de factuur op een andere manier versturen, zoals per e-mail of PDF.

Q: Wat gebeurt er als ik de factuur stuur en de ontvanger is niet geregistreerd op Peppol?

A: Je zult de factuur niet kunnen versturen via Peppol. De optie zal niet werken, en je krijgt een waarschuwingsbericht hierover.

V: Hoe kan ik controleren of mijn klant geregistreerd is bij Peppol?

A: Je kunt controleren of je klant geregistreerd is bij Peppol door gebruik te maken van de online Peppol-directory. Voer gewoon het bedrijfsnummer van je klant in om te zien of ze geregistreerd zijn.

Voorbeld :

Als je het niet zeker weet, neem dan rechtstreeks contact op met je klant om dit te bevestigen.

V: Moeten alle facturen via Peppol worden verzonden?

A: Nee, het gebruik van Peppol is niet verplicht voor alle facturen. Het is vooral vereist voor transacties met overheidsinstanties of voor bedrijven die erom vragen. Je kunt er altijd voor kiezen om je facturen op andere manieren te verzenden, afhankelijk van de voorkeuren van je klanten.

V: Kan ik Peppol gebruiken voor internationale transacties?

A: Ja, Peppol is ontworpen om grensoverschrijdende transacties binnen de Europese Unie en zelfs daarbuiten te vergemakkelijken. Zorg er echter voor dat je klant ook geregistreerd is op het Peppol-netwerk, zodat de factuur correct wordt ontvangen.

V: Hoe kan ik zeker weten dat mijn registratie bij Peppol correct is?

A: Bij de registratie is het essentieel om nauwkeurige informatie te verstrekken, zoals je bedrijfsnummer en contactgegevens. Als je twijfels hebt of hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met ons ondersteuningsteam om je registratie te controleren.

V: Zijn er extra kosten verbonden aan het gebruik van Peppol met Accountable?

A: Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruik van Peppol met Accountable.